TORT FIT KOKOSOWO - BRZOSKWINIOWY
Lżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy.
Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest lekki i orzeźwiający. Krem jest sztywny i nie rozpuszcza się nawet podczas długiego przebywania w temperaturze pokojowej.
Do tego biszkopt z mąki pełnoziarnistej dosłodzony cukrem trzcinowym, niestety nie wyrasta za duży, ale na pól spokojnie da się go przekroić.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
- włączam piekarnik na 160 stopni
- wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia, brzegi zostawiam suche, niczym nie posmarowane
- ubijam białka pod koniec dodaję po 2 łyżki cukru i nadal miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca
- dodaję kolejno żółtka,
- dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką
- przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut
- studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach
Proporcje kremu podaję w ilości potrzebnej do przełożenia i pokrycia małego torciku (tego na górze, dolny tort jest tradycyjny z bitą śmietaną).
Na duży tort należy składniki podwoić.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 200 g wiórków kokosowych
- 500 g jogurtu greckiego
- ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego zblendowanego na puder( w zależności od smaku jogurtu)
- skórka starta z pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- pół szklanki wiórków kokosowych
- owoce ja dodałam brzoskwinie z puszki (ok. 10 połówek)
PRZYGOTOWANIE:
- dzień wcześniej przekładam jogurt na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, wkładam sito na miskę i zostawiam na noc w lodówce
- wiórki blenduję na masło, zajmuje mi to parę minut
- miksuję jogurt delikatnie i krótko z cukrem, ze skórką i sokiem z pomarańczy, dodaję masło i przez chwile miksuję
Biszkopt przekrawam na pół i nasączam naparem z gorzkiej herbaty. Przekładam kremem (zostawiając trochę na obłożenie tortu) posypuję owocami i przykrywam drugim blatem biszkoptu.
Całość smaruję resztą kremu i wkładam do lodówki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz