FIT SERNICZEK JOGURTOWY NA ZIMNO
Niedzielny deserek bez wyrzutów sumienia?
Lekki sernik jogurtowo - kokosowy na spodzie owsianym osłodzony daktylami.
Krem składa się z wiórków kokosowych i jogurtu greckiego, ja słodzę cukrem, ale śmiało można go zastąpić innym słodzikiem.
Masa jest sztywna, orzeźwiająca i łatwo się formuje, serniczek ładnie się kroi i pięknie prezentuje.
SKŁADNIKI NA SPÓD (JEDNĄ WARSTWĘ):
- 100 g. daktyli
- 1 szklanka platków owsianych
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki oleju kokosowego ( rozpuszczonego)
PRZYGOTOWANIE:
- zalewam daktyle wrzątkiem, moczę je ok 20 minut
- blenduję płatki owsiane z pestkami słonecznika
- dodaje odcedzone daktyle, rozpuszczony olej i jeszcze przez chwilę blenduję
- wylepiam masą małą tortownicę i wkładam na ok. dwie godziny do lodówki
- zrobiłam dwa oddzielne blaty.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 300 g. wiórków kokosowych
- 800 g. jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- starta skórka i sok z jednej pomarańczy
- dodatkowo pół szklanki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
- jogurt przygotowuję dzień wcześniej: wykładam go na sito przykryte ręcznikiem papierowym, wkładam sito do miski( odcieknie tam serwatka) i całą noc trzymam w lodówce
- wiórki kokosowe blenduję parę minut, aż będą konsystencją przypominały śmietanę
- w drugiej misce krótko miksuję jogurt, dodaje do niego cukier, skórkę i sok z pomarańczy
- do jogurtu dodaję masę kokosowa, wiórki kokosowe i miksuję wszystko jeszcze przez chwilę
Blaty owsiane przekładam kremem, dodaję ulubione owoce.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz