FIT SERNICZEK JOGURTOWY NA ZIMNO




Niedzielny deserek bez wyrzutów sumienia?
Lekki sernik jogurtowo - kokosowy  na spodzie owsianym osłodzony daktylami.
Krem składa się z wiórków kokosowych i jogurtu greckiego, ja słodzę cukrem, ale śmiało można go zastąpić innym słodzikiem.
Masa jest sztywna, orzeźwiająca i łatwo się formuje, serniczek ładnie się kroi i pięknie prezentuje.


SKŁADNIKI NA SPÓD (JEDNĄ WARSTWĘ):

  • 100 g. daktyli
  • 1 szklanka platków owsianych
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki oleju kokosowego ( rozpuszczonego)
PRZYGOTOWANIE:
  1. zalewam daktyle wrzątkiem, moczę je ok 20 minut
  2. blenduję płatki owsiane z pestkami słonecznika
  3. dodaje odcedzone daktyle, rozpuszczony olej i jeszcze przez chwilę blenduję
  4. wylepiam masą małą tortownicę i wkładam na ok. dwie godziny do lodówki
  5. zrobiłam dwa oddzielne blaty.


SKŁADNIKI NA KREM:
  • 300 g. wiórków kokosowych
  • 800 g. jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • starta skórka i sok z jednej  pomarańczy
  • dodatkowo pół szklanki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
  1. jogurt przygotowuję dzień wcześniej: wykładam go na sito przykryte ręcznikiem papierowym, wkładam sito do miski( odcieknie tam serwatka) i całą noc trzymam w lodówce
  2. wiórki kokosowe blenduję parę minut, aż będą konsystencją przypominały śmietanę
  3. w drugiej misce krótko miksuję jogurt, dodaje do niego cukier, skórkę i sok z pomarańczy
  4. do jogurtu dodaję masę kokosowa, wiórki kokosowe i miksuję wszystko jeszcze przez chwilę
Blaty owsiane przekładam kremem, dodaję ulubione owoce.

SMACZNEGO!



Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków