KRUCHE OWSIANE BABECZKI Z BUDYNIEM I RABARBAREM FIT
Rabarbar... kiedy, tylko pojawia się na uginających od nowalijek straganach, od razu mam ochotę na kruche ciastko z budyniem.
Zatem przedstawiam babeczki o kruchym, owsianym spodzie, domowym budyniu waniliowym, marmoladą rabarbarową doprawioną cynamonem i rodzynkami, posypane kawałkami gorzkiej czekolady i kruchymi okruszkami... ach...
A wszystko BEZ CUKRU !!!
Trochę pracochłonne, ale uwierzcie - warto!
Wyszło mi 14 babeczek.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1,5 szkl. płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 4 łyżki syropu z agawy, miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 5 łyżek wody
PRZEPIS:
- blenduję płatki owsiane, dosypuję resztę składników i chwilę blenduję
- przekładam ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiam, wkładam na ok 30 minut do lodówki
- w tym czasie przygotowuję rabarbar
MARMOLADA RABARBAROWA:
- 5 łodyg rabarbaru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek syropu z agawy
- szklanka rodzynek
PRZEPIS:
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- pół łyżeczki olejku waniliowego
- szklanka mleka
- 5 łyżek syropu z agawy, miodu
PRZEPIS:
- do rondelka wsypuję mąkę, żółtka, olejek i syrop
- podgrzewam na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby nie powstały grudki
- powoli dolewam mleko, mieszam, aż zgęstnieje
PRZEPIS- BABECZKI:
- wyciągam ciasto, odkrawam 1/4 i zostawiam do posypki, wkładam do lodówki
- większą część dzielę na kuleczki i wyklejam nimi papilotki (najlepiej silikonowe
- podpiekam 10 minut w 180 stopniach.
- na spody nakładam budyń, rabarbar, posypuję posiekaną gorzką czekoladą
- mniejszą część ciasta kruszę palcami i układam na babeczkach
- Piekę 15 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz