MINI SERNICZKI NA SEZAMOWYM SPODZIE FIT
Jak tu nie kochać sernika, do tego, jeśli jest to bezcukrowo - beztłuszczowy twór?
Nie powiem, że jego wykonanie nie sprawiło mi początkowo kłopotu, było kilka prób, których efekt wizualny nie był zadowalający.
Dlatego, aby uchronić Was od przesiadywania przed piekarnikiem, wpatrywania się w jego szybę zadając sobie pytanie Dlaczego?!
Mam kilka rad:
- standardowo składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- długo ucieramy żółtka, aby dobrze je napowietrzyć
- używajcie silikonowych foremek, albo formy do babeczek wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. mąką, papierowe papilotki mi się nie sprawdziły
- serniczki muszą ostygnąć w piekarniku.
Powodzenia!
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki sezamu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła kokosowego (roztopionego)
- blenduję suche składniki
- dodaję miód i masło chwilę blenduję, mieszam
- dzielę na kuleczki i wylepiam silikonowe foremki
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 0,5 kg. sera zmielonego
- 6 jajek
- 0,5 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 5 łyżek syropu z agawy lub miodu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- pół łyżeczki olejku waniliowego
- garść rodzynek, garść płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
- miksuję żółtka z syropem, aż powstanie aksamitna masa, dodaję olejek i skórkę z pomarańczy
- dodaję ser i dalej miksuję, powoli dolewam olej kokosowy
- w drugim naczyniu ubijam białka, aż masa będzie lśniąca i sztywna
- dodaję do masy serowej delikatnie mieszając łyżką
- na końcu dodaję bakalie
- wylewam na sezamowe spody
Serniczki muszą ostygnąć w piekarniku.
Po ostygnięciu możemy polać je czekoladą
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100 g. gorzkiej czekolady
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej
- dodaję syrop i olej kokosowy
- gdy składniki sie połączą, przestudzoną masą polewam serniczki
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz