KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA




Bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka,  o których  smaku decyduje jakość masła.   Wyrabianie ciasta zajmie nam chwilę, a do wykrawania różnych kształtów możemy zatrudnić nasze dzieciaki, mnóstwo zabawy i wiele chwil spędzonych razem.




SKŁADNIKI:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • skorka otarta z jednej pomarańczy

PRZEPIS:
  1. siekam  zimne masło, dodaje do niego mąkę i szybko rozcieram palcami, aż powstaną grudki
  2. dodaje resztę składników i zagniatam jednolite ciasto
  3. ciasto dzielę na pół i owinięte w folią spożywczą wkładam do lodówki na około jedną godzinę
  4. rozwałkowuję po kolei każdą połówkę ciasta na około 0,5 cm.
  5. wycinam kształty
Piekę ciasteczka w 180 stopniach C. 12-15 minut, aż się lekko zezłocą.


    









LUKIER
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek ciepłej wody
Do przesianego cukru pudru stopniowo dolewam ciepłą wodę.
Farbuję barwnikami spożywczymi



Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków