FIT BABECZKI JAGLANE W OWSIANYCH FOREMKACH


Słodka przyjemność bez wyrzutów sumienia?
Mamy odpowiedź -pyszne babeczki.

Słodycz foremek i polewy zyskujemy ze smaku daktyli. Jaglankę kokosową warto dosładzać stopniowo- dla mnie za słodka, dzieciakom smakuje, a słysząc, że te babeczki są lepsze od "zwyczajnych"  to  Matce Serce Rośnie.


Foremki:

  • 120g. daktyli suszonych bez pestek
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  1. Daktyle zalewam wrzątkiem, po 15 minutach odcedzam.
  2. Blenduję z płatkami owsianymi i masłem kokosowym.
  3. Wylepiam foremki i wstawiam do lodówki.

Masa  kokosowo- jaglana:
  • 200 g kaszy jaglanej (2 torebki)
  • 3 szklanki mleka 
  • 0,5-1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  1. Kaszę kilkakrotnie płukam (najlepiej na sicie)
  2. W garnku z grubym dnem zagotowuję mleko, dodaję cukier i wiórki kokosowe, następnie wsypuję kaszę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem nie mieszając kaszy, do wchłonięcia mleka.
  3. Gdy masa przestygnie blenduję ją, aby konsystencja była gładka i kremowa dodaję mleko
  4. Wypełniam foremki i wstawiam do lodówki.

Polewa:
  • 80 g. daktyli suszonych
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ryż dmuchany do posypania
  1. daktyle zalewam na 15 minut wrzątkiem, odcedzam.
  2. Czekoladę i masło kokosowe rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  3. Lekko przestudzoną czekoladę blenduję z daktylami.
  4. Polewam babeczki, posypuję ryżem.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków