OWSIANO - JAGLANE CIASTECZKA FIT OREO


zdrowe słodycze, bez cukru


Bardzo smaczne, bardzo zdrowe, czyli tak jak lubię.
Ciastka z płatków owsianych i kaszy jaglanej osłodzone pianką z daktyli, połączone kokosowym nadzieniem
.
Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie.


SKŁADNIKI NA CIASTKA:

  • 100 g daktyli suszonych
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki suchych platków owsianych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
PRZYGOTOWANIE:
  1. daktyle zalewam gorącą wodą, zostawiam na ok. 20 minut
  2. płatki i kaszę blenduję na mączkę dodaję do nich sodę i kakao
  3. oddzielnie blenduję odsączone daktyle, tak aby powstał z nich mus, dodaję olej kokosowy i jeszcze chwilę blenduję
  4. łączę mus ze suchymi składnikami i wyrabiam ciasto ręką 
  5. wkładam ciasto na ok 20 minut do lodówki



     6. gdy ciasto trochę stwardnieje formuje równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma        
         kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest trochę klejące)
     7. wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 15 minut.






NADZIENIE DO CIASTEK:

  • 200 g.  wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka kokosowego (może być zwykłe)
  • 3 łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE:
  1. blenduję wiórki do momentu, aż zrobi sie z nich masełko
  2. dodaję mleko i miód i blenduję do połączenia składników
  3. robię z masy kulki i przekładam nimi ciasteczka.
Ciasteczka najlepiej smakują po paru godzinach

SMACZNEGO!
























































Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków