TORT FIT KOKOSOWO - BRZOSKWINIOWY


tort bez cukru kokosowy





Lżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy.
Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest lekki i orzeźwiający. Krem jest sztywny i nie rozpuszcza się nawet podczas długiego przebywania w temperaturze pokojowej.

Do tego biszkopt z mąki pełnoziarnistej dosłodzony cukrem trzcinowym, niestety nie wyrasta za duży, ale na pól spokojnie da się go przekroić.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 3/4  szklanki cukru  trzcinowego
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

  1. włączam piekarnik na  160 stopni
  2. wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia, brzegi zostawiam suche, niczym nie posmarowane
  3. ubijam białka pod koniec dodaję po 2 łyżki cukru i nadal miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca
  4. dodaję kolejno żółtka, 
  5. dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką
  6. przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut
  7. studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach 














Proporcje kremu podaję w ilości potrzebnej do przełożenia i pokrycia małego torciku (tego na górze, dolny tort jest tradycyjny z bitą śmietaną).
Na duży tort należy składniki podwoić.


SKŁADNIKI NA KREM:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 500 g jogurtu greckiego
  • ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego zblendowanego na puder( w zależności od smaku jogurtu)
  • skórka starta z pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • owoce  ja dodałam brzoskwinie z puszki (ok. 10 połówek)
PRZYGOTOWANIE:
  1. dzień wcześniej przekładam jogurt na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, wkładam sito na miskę i zostawiam na noc w lodówce
  2. wiórki blenduję na masło, zajmuje mi to parę minut
  3. miksuję jogurt delikatnie i krótko z cukrem, ze skórką i sokiem z pomarańczy, dodaję masło i przez chwile miksuję

Biszkopt przekrawam na pół i nasączam naparem z gorzkiej herbaty. Przekładam kremem (zostawiając trochę na obłożenie tortu) posypuję owocami i przykrywam drugim blatem biszkoptu.
Całość smaruję resztą kremu i wkładam do lodówki.



SMACZNEGO!


Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków