POMARAŃCZOWO - CZEKOLADOWE BABECZKI W WAFELKU
Nareszcie zrobiło się ciepło!
Nareszcie czuć wiosnę! (to do alergików).
Moje dzieci już zaczęły masowo wciągać lody...a tu taka niespodzianka.
Cieple lody - babeczki w wafelku.
Jedno z najlepszych połączeń, czyli czekolada z pomarańczą ( w sumie żadne odkrycie, czekolada idealnie łączy się ze wszystkim), do tego krem z białej i ciemnej czekolady.
Do pieczenia nie potrzebujemy żadnych foremek, wystarczy włożyć ciasto łyżką do wafelka i do piekarnika.
Podając te babeczki osiągniemy zaskakujący efekt, przy małym nakładzie pracy
a przecież o to właśnie chodzi.
Zapraszam!
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jaja
- 1 pomarańcza (sok i otarta z niej skórka)
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- wafelki do lodów ok. 20 sztuk
PRZEPIS:
nagrzewam piekarnik do 180 stopni C.
- miękkie masło ucieram z cukrem na gładką masę
- pojedynczo dodaję jajka
- dodaję jogurt, skórkę z pomarańczy, następnie powoli wlewam sok
- mąkę mieszam z proszkiem
- stopniowo dodaję mąkę do masy mieszając wszystko łyżką
- nakładam ciasto w wafelki do około połowy wysokości
Piekę 20-25 minut do suchego patyczka.
SKŁADNIKI NA KREM BIAŁY:
- tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- opakowanie serka kanapkowego ( u mnie Bieluch)
SKŁADNIKI NA KREM CIEMNY:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
- serek Bieluch
PRZEPIS:
oddzielnie dla każdej czekolady
- czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z olejem kokosowym
- serek miksuję
- ciepłą czekoladę cienkim strumieniem dodaję do serka cały czas miksując
- wkładam na ok. 10 minut do lodówki
- nakładam do szprycy na zmianę po 2 łyżki masy ciemnej i białej
- dekoruję babeczki
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz