MASA CUKROWA
Plastyczna masa na pokrycie tortu. Kiedy potrzebny mi jeden kolor masy barwnik dosypuję do rondelka z żelatyną, można też barwić jej część na etapie wyrabiania z cukrem pudrem. Gdy chcemy, oprócz pokrycia tortu, wykonać też jakieś ozdoby warto od razu zrobić podwójną ilość.
SKŁADNIKI NA POKRYCIE TORTU:
SKŁADNIKI NA POKRYCIE TORTU:
- 350-400 g. cukru pudru
- 50 g. glukozy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
- aromat
- barwnik spożywczy
- do garnka wsypuję żelatynę i zalewam zimną wodą
- gdy napęcznieje dodaję glukozę
- stawiam rondelek na gazie i mieszam do rozpuszczenia, nie gotuję
- przestudzoną masę wlewam do blendera dosypuję połowę cukru, blenduję
- wykładam na blat i wyrabiam z resztą cukru
- smaruję blat cieniutką warstwą oleju, rozwałkowuję masę i przekładam za pomocą wałka na tort
Komentarze
Prześlij komentarz