MASA CUKROWA

Plastyczna masa na pokrycie tortu. Kiedy potrzebny mi jeden kolor masy  barwnik dosypuję do rondelka z żelatyną, można też barwić jej  część na etapie wyrabiania z cukrem pudrem. Gdy chcemy, oprócz pokrycia tortu, wykonać też jakieś ozdoby warto od razu zrobić podwójną ilość.



SKŁADNIKI NA POKRYCIE TORTU:
  • 350-400 g. cukru pudru
  • 50 g. glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek zimnej wody
  • aromat
  • barwnik spożywczy
PRZYGOTOWANIE:
  1.  do garnka wsypuję żelatynę i zalewam zimną wodą
  2. gdy napęcznieje dodaję glukozę
  3. stawiam rondelek na gazie i mieszam do rozpuszczenia, nie gotuję
  4. przestudzoną masę wlewam  do blendera dosypuję połowę cukru, blenduję
  5. wykładam na blat i wyrabiam z resztą cukru
  6. smaruję blat cieniutką warstwą oleju, rozwałkowuję masę i przekładam za pomocą wałka na tort

Komentarze

Popularne posty

Polub mnie na Facebook
Obserwuj mnie na Instagramie
mytastepol.com
Przepisy kulinarne
Serwis kulinarny - Katalog Smaków